Poetarium
Mugur Grosu (n. 1973, Constanta) este poet, publicist si artist plastic.

Membru fondator al Cenaclului de Marti si al Asociatiei Arte&Litere ASALT din orasul natal. Face parte din Grupul de la Constanta (prezentat în revista literara VERSUs/m nr. 1/ 2005).

A debutat cu volumul de versuri Haltera cu zurgalai (Pontica, 2001
- Premiul pentru debut al revistei Tomis si al filialei din Constanta a Uniunii Scriitorilor din România), continuând tot cu poezie : sms / ei respira si fac dragoste ca si fluturii (Vinea, 2006), press / troleul 43 s-a spânzurat cu cordonul de la capot (Vinea, 2007).
Prezent în diferite antologii, printre care si Generatia 2000 (Pontica, 2004).
A publicat de asemenea si un volum de publicistica, Macelarie (Tomis, 2006).

Actualmente, este redactor al revistei Tomis (Constanta).
Mugur Grosu

Grosu feat. Beigbeder
199.000 leuro

Pentru ca meritati

Lumina de dimineata. O femeie - nici prea tânara, nici prea batrâna, nici prea frumoasa, nici prea urâta, nici prea moderna, nici expirata, nici bomba sexy, nici ceai de tei - îsi verifica machiajul în oglinda, destul de multumita, apuca poseta de pe spatarul unui scaun, cheile de pe masa si iese din casa.
O statie de autobuz foarte aglomerata. Ploua cu spume. Femeia sta pe bordura. Îsi acopera crestetul cu poseta si se uita dupa autobuz aplecându-se mult în fata. Trece o masina si o stropeste din cap pâna-n picioare cu noroi. Soseste autobuzul. Femeia e înghesuita puternic. Încearca sa apuce bara, rateaza. Reuseste sa se agate, urca.
Lume napustindu-se în autobuz. Femeia ocheste un scaun liber. Se precipita. Chiar când sa se aseze, un pusti grasan îi ia fata si ocupa locul. Cadru cu pustiul care mesteca guma. Femeia contrariata, înghesuita. Cadru la nivelul picioarelor: pantofii ei cu toc, o gheata care o calca; ridica piciorul, cauta cu vârful piciorului un loc liber; gaseste o bucata libera de podea si ramâne asa, semisuspendat. Cadru la nivelul umerilor. Un tip nebarbierit îi respira în fata: dinti cariati, într-un rânjet amabil. Femeia întoarce fata. Un atârnat de bara o blocheaza. Se roteste în sens opus. Cadru la nivelul soldurilor. O mâna i se propteste pe fesa. Femeia se roteste violent si nimereste iar cu fata în dreptul gurii mirositoare. Aceiasi dinti cariati, dezveliti într-un rânjet.
Un hol de firma. Cadre cu tipi în costum: relaxati, zâmbareti, care circula, ies din birouri, sprijina ziduri. Câtiva flirteaza cu o femeiusca sexy: decolteu revarsat, fusta scurta, mulata, tocuri pumnal. Femeia nici prea-prea, nici foarte-foarte trece pe lânga ei carând un teanc masiv de dosare. Priviri încrucisate cu femeiusca-pumnal, sageti. Spilcuitii nu schiteaza nimic. Îi depaseste calcând nervoasa, un dosar de pe teanc aluneca, ea se redreseaza, încearca sa-si echilibreze sarcina. Rateaza si teancul se revarsa. Cadru cu ea în genunchi, adunând foile în fata unei usi care se deschide brusc: un superior se împiedica de ea, îsi manifesta din plin iritarea.
O bucatarie. Lumina de seara. Un tip burtos, în maieu, asezat la masa. Gesticuleaza nervos. Femeia îi pune în fata o farfurie cu mâncare. Barbatul o matura de pe masa cu o lovitura de palma. Femeia riposteaza. Barbatul se ridica brusc si-i trage un pumn în fata. Femeia cade pe spate.
Cadrul de la început. Lumina de dimineata. Femeia se machiaza în fata oglinzii. Insista cu fondul de ten în dreptul unei vânatai. Verifica rezultatul, relativ multumita: nu se mai vede nimic. Apuca poseta de pe spatarul unui scaun, cheile de pe masa si iese din casa. Ecran negru, sigla L'Oreal si sloganul: Pentru ca meritati!

(din Titanic fals)
Grosu feat. Bacovia

Amurg violet

Amurg de toamna violet...
Omleta-n blid îmi pare violeta,
O tanti cânta la chiuveta,
Stomacul meu e violet...
Amurg de apa-n robinet...
Pe tevi e-asa o liniste cocheta,
Si tusea-n gât mi-e violeta,
Orasu-ntreg - un sterilet.Lacustra

De-atâtea nopti aud plouând,
Sunt singur ca un bold pe fusta,
Aud tavanul supurând
Peste planeta ca o crusta.
Si parca dorm întins pe-un peste
Pândit de-o supla mulineta
Si-un gâlgâit îmi aminteste
Ca n-am tras dopul la chiuveta.
Jilav stomacul mi se-ndoaie
Hidrantul gros îl miruieste
Si simt cum de atâtea zoaie
Buricul mi se dezlipeste.
De-atâtea nopti aud venind
Ceva din cer - un fel de lustra,
Sau poate-o vena ruginind
În cosmelia mea lacustra.


De ce, bre

Te uita cum ninge cu zebre
Si strada e plina cu peste
Mai spune s-arunce si-un cangur
Pe-asfalt sa-l aud cum trosneste.
Si-arunca fotoliul în soba,
Sa-nceapa de-acum feeria,
De nu se dechide fereastra
Deschide macar butelia.
Sa bem chestiunea cu paiul,
Prefa-te si tu ca esti trista;
Citeste-mi o lista de preturi,
Sa-mi curga si ochii-n batista.
Ce cald e în teasta la mine
Si-mi creste maseaua de minte,
Te uita cum ninge cu carii
Nu râde... , ca n-ai nici un dinte
E zi de salariu în ceruri
Si soarele n-o sa mai vina,
Te uita cum arde parchetul
Nu râde, mai toarna benzina.
Eu nu mai duc azi la slujba,
În mall au bagat iar morminte,
Te uita cum ninge cu preturi,
Nu râde..., boceste-nainte...poeme publicate în revista
                  VERSUs/m nr. 1/ 2005

Biblioteca de poezie

poeme în franceza
                       Biblioteca ZOOM
retur  POETARIUM