Primavara Poetilor
LE Printemps des Poetes
Festivalul
retur Prezentare
edi\ia a 4-a
10 - 24 martie 2008
Festivalul Primavara Poetilor/Le Printemps des Počtes, aflat la editia a IV-a în România, se va desfasura anul acesta între 10 si 25 martie. Peste 60 de tari vor participa în luna martie la aceasta sarbatoare a poeziei!

Timp de saisprezece zile, vor avea loc în întreaga tara zeci de lecturi, mese rotunde si dezbateri, lansari de carte si de reviste, spectacole de muzica si poezie. Treizeci de proiecte culturale vor reuni diferite evenimente care se adreseaza tinerilor cititori din licee, scoli generale si universitati (Cuvinte despre poezia de astazi, Ateliere literare 2008, concursuri literare) sau publicului larg (Maraton poetic, Biblioteca poetilor si Astazi, poezie! - lecturi în spatii publice, biblioteci, cluburi, ceainarii si cafenele, Acasa la poetul nostru, Poezie pe mai multe voci, Poezie vizuala, carti postale cu poeme scrise de autori români contemporani care vor fi oferite gratuit etc.). Exista, de asemenea, câteva programe specifice destinate persoanelor care se gasesc în spitale sau în case de batrâni, precum si în penitenciare - Lumea dinauntru, lumea din afara.

Alte doua programe - Les Belles Fraçaises si Frumoasele Olandeze Zburatoare - vor prezenta poezia contemporana din Franta si Olanda. Revista Versus/m, într-un numar special dedicat festivalului, îsi va invita cititorii sa descopere poemele unor autori consacrati din Maroc. Iar programul ZOOM-ROUMANIE, initiat în 2006 de Linda Maria Baros, îsi continua actiunea de promovare a literaturii noastre în strainatate prin publicarea poeziilor câtorva zeci de autori români în Franta, Canada si Maroc, prin lecturi si participari la diferite festivaluri internationale.
În cadrul festivalului, vor fi lansate totodata doua biblioteci virtuale: POETARIUM - care îi va prezenta pe poetii invitati la manifestarile literare, si La Bibliothčque ZOOM - care va cuprinde autori francezi/belgieni/spanioli/olandezi tradusi în limba româna si autori români tradusi în limba franceza (poezii, note biobibliografice, fotografii).
Organizatorii generali ai festivalului sunt Linda Maria Baros, Horia Gârbea, Uniunea Scriitorilor din România, Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Institutul Cultural Francez. Acestora li se adauga Muzeul National al Literaturii Române, editurile Cartea Româneasca si Vinea, precum si diferite centre culturale si asociatii, case de cultura si biblioteci judetene, edituri, reviste sau librarii din tara. La organizarea unor evenimente din Bucuresti participa si poetii Dan Mircea Cipariu (atelier literar la Penitenciarul de maxima siguranta Rahova, lecturi la Colegiul tehnic Edmond Nicolau, Liceul de coregrafie Floria Capsali, Club A), Peter Sragher si Miruna Vlada (Primavara Poetilor în Club A - împreuna cu Paul Radu, si lecturi în 30 de licee).

La aceasta editie se estimeaza ca vor participa peste 300 de scriitori, cântareti, actori, pictori si diferiti oameni de cultura din 60 de orase: Alexandria, Amara, Arad, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Braila, Brasov, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Calimanesti, Câmpina, Câmpulung Moldovenesc, Câmpulung Muscel, Caracal, Cluj-Napoca, Constanta, Corabia, Craiova, Curtea de Arges, Deva, Dragasani, Fagaras, Focsani, Gaesti, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Iasi, Lugoj, Mangalia, Marasesti, Mizil, Onesti, Oradea, Orastie, Piatra-Neamt, Pitesti, Ploiesti, Râmnicu-Sarat, Râmnicu-Vâlcea, Reghin, Resita, Rosiorii de Vede, Sibiu, Sighetul Marmatiei, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgoviste, Târgu Jiu,
Târgu Mures, Târgu Neamt, Timisoara, Topoloveni, Tulcea, Turnu Magurele, Turnu Severin, Zalau.

Pe toata durata Festivalului Primavara Poetilor/Le Printemps des Počtes, Constanta - unde evenimentele culturale vor fi organizate de poeta Amelia Stanescu - va fi orasul poeziei!

Informatii despre
festival pot fi gasite pe site-ul www.primavarapoetilor.ro (începând cu data de 8 martie) sau la numarul de telefon 0723 685 201.